Ako imam dar, da li sam obavezna da ga koristim?

Photo by Pixabay on Pexels.com

Ako nesto zaista znam, moram li to da koristim? Mogu li da postavim svoj talenat? Imam li pravo da budem „odabrana“ i onda da samo to ostavim po strani? Koliko je slucajnost/neslucajnost nas u ulozi nosioca neceg nesvakidasnjeg restriktivna prema nasoj slobodi?

Naravno da mozemo da odaberemo sve sto zelimo i naravno da snosimo odgovornosti takve odluke i obaveze koje se posle same namecu. Opet, takodje je jasno da postoje mnoge mogucnosti fleksibilnosti, kasnije izmene odluke. Sve je to lepo u teoriji (mada cak se i tu dâ svasta sabotirati i kritikovati), no, mozemo li da zbilja nosimo breme necega sto nismo odabrali (zivot, talenat, sposobnost, lepotu)?

Da li je to nesto sto nam je doslo odnekuda, sto pozajmljujemo na neko vreme i sto ce mozda postati nesto drugo vremenom? Recimo znam da pevam (sto je totalna neistina). Da li moram da usavrsavam glas i da postanem lirski izvodjac? A sta ako nista drugo ne znam da radim? Ili ne volim da radim? A sta ako ni to ne volim? Da li moj talenat uslovljava moj izvor? Da li nevoljenje mog talenta me cini nezahvalnom? Da li ce moj talenat nestati sa mnom? Sta ce biti sa njim? Ukoliko, npr, postanem operska pevacica, neko ce me cuti i moj dar ce izvibrirati sa necijim uhom, mislima ili secanjima. Ukoliko nista ne ucinim, u sta ce se on pretvoriti? Hoce li me pritiskati moj neispoljeni talenat? Hoce li ga svesno ili nesvesno ucutkivati?

Ukoliko je nesto „pozajmljeno“ iz velikog rudnika dragocenosti i ostalog ovog univerzuma, koji je moj udeo u tome? Imam minimalnu moc iz pozicije Aiona, ali mi Hronos daje prioritet. Dok je talenat u zakupu kod mene, moja slobodna volja ima pravo izjasnjavanja. Talenat je kod mene, ali on nije sasvim moj. I on ce otici, kao sto cu i ja. Moja je slobodna volja hocu li mu dati direktnu transmisiju na sledece generacije ili cu ga usloviti da trazi kojekakve procepe u vremenu-prostoru-redosledu-objektima kako bi nastavio svoje bivstvovanje.

Kao ona ideja iz predhodnog posta – veca je od mene, Aion je veci od Hronosa, ali Kairos je sada.

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s