Levo ili desno

Photo by Indigo Blackwood on Pexels.com

Kad se plodi jajna celija spermatozoidom i stvori zigot, on krece da se umnozava, da se pretvara najpre u jednu loptu blastulu, pa onda jedan pol krece da se uvlaci unutra i postaje gastrula koja je prva u kojoj se uoblicavaju razliciti slojevi – lakse orijentisati se gledajuci sliku :(https://nanopdf.com/download/cleavage-blastula-gastrula-neurula_pdf)

CLEAVAGE, BLASTULA, GASTRULA, NEURULA

E ono sto je meni uvek bilo fascinantno je da taj spoljasni sloj, ektoderm, taj koji nas odvaja od Drugih je taj koji ce posredstvom raznih morfogena i njihovih gradijenata (u ovom review-u ima dovoljno referenci i objasnjenja: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6215528/) postati ili deo neuralne ploce i postepeno neki delic mocnog nervog sistema ili komponenat najveceg ljudskog organa – koze:

Ectoderm.png

https://bs.wikipedia.org/wiki/Ektoderm

Koza ili neuron, ako bih strasno redukovala i karikirala: ono sto nas fizicki razdvaja, sto materijalizuje nasu granicu prema Drugom, i ono sto nam pomaze da smo u kontaktu sa tim granicama i da kontrolisemo one druge, virtuelno-psiholoske granice Sebe. Blizanci, jedan je je odreagovao na desno, drugom je levo bilo primamljivije (naravno, jedno 10 na 100 puta komplikovanije od ove banalizacije, ali, opet, na kraju, binarni kod, ili si jedno ili si drugo). Splitting par excellence prirode, jer tu nema ambivalencije. Ali ako nje nema i ima jasnog celijskog identiteta, ne znaci da su izgubili svaku vezu.

Slobodan izbor celije? Ili program? Ili slucajnost? Ili posledica nekog ranijeg izbora? Protein se metilovao i inhibirao eksresiju gena koji bi rekao: neuron? Kako se bas u toj celiji protein emtiovao? Histonski kôd – ok, cak i kada bi to bilo dokazano, opet zasti. Postoji li clause de besoin (kao neki maksimalni-minimalni broj neophodnih celija koje ce inhibirati ili promovisati neki gen)? Da li je individualna celija slucajnost, ali ukupni proizvod procesa definisan? Da li celina treba da napreduje, uz manje-vise par izuzetaka (u normalnoj raspodeli)? Ili je celiji, naprosto, sve isto – celija koze ili neuron, proizvod je nevidljiv. Celijin Kairos je njeno svakonanosekundno prezivljavanje, celijin Hronos je njeno trajanje, Ajon je tom nagonu da se traje. Ipak, celiju mozda i ne zanima ono sto nas impresionira – izbor gde ce biti. Celija postoji.

 

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s