Nismo bas okrugli

Photo by Ella Pix on Pexels.com

Ne, nismo okrugli, amorfni, promenljivi i dinamicni, nesto poput ameba, nasa Psiha je jedan vrlo nestabilan, a opet , zahvaljujuci tome istrajan i organizovan entitet. Svesno i Nesvesno su izmesani u svakom delicu Nas. Nije Svesno spolja, a Nesvesno iznutra. U svakom delicu su oba (kao neka materija i antimaterija?).

Nesto ovako, kao na semi „0“, kao neko krakato stvorenjce koje pruza i uvlaci svoje pipke, koje oseca opasnost, ali i privlaci se prijatnostima. Jednostavno prezivaljava. Unutra je Tama i Svetlost na klackalici, muski i zenski principi, komparacija sa drugima, vertikalna i horizontalna i mnogo drugih, licnih kompleksica i komplekscina, sve sto nas cini jednistvenom kombinacijom,kao neki licni psiholoski kôd, postojan, ali otvoren za modifikacije:

A ponekad, neko Drugi se suvise priblizi, Persona se istanji, smugne ili se izvije, a mozda i kvinslinguje sa tim Drugim – kontaminacija pocinje:

Pa , onda nekad je Drugi na razdaljini, ali se ipak njegovo zracenje, observacija njega ili bilo cega drugog zivog, nezivog i virtuelnog umesa sa nasim Unutrasnjim. I onda se pogodni kompleks nahrani i poraste i baci senke, preplavi, iskoristi vec psotojucu senku ili samo zamagli ono Sopstvo, onaj Organizacion Centar od Ja. I onda to Sopstvo bas ne upravlja bas neavisno i nekorumpirano. Neuroze, unutrasnji konflikti, su pogoda primer:

A ponekad je ta sila toliko jaka, toliko zeli da nesto izmeni, jer misli da bolje stti, da bolje vodi, jer ne moze drugacije, jer se toliko vec izvilo i poraslo da mora da prezivi, ukratko, nekada taj hipertroficni kompleks gurne u stranu, izmesti Centar. Psihoticno se privlaci tronu, Sopstvo s ebori da nadje nazad put do Centra, nekad mu je potreban lek-lampa koja ce osvetliti put, ili bar slati uporne poruke svom nekadasnjem centralnom mestu:

I, opet se vracam, Nesvesno i Svesno su prisutni u svakom psihokvarku ovog zivog (zar ne?) entiteta. A u svakom Nesvesnom imai nesto Kolektivno Nesvesnog… Tu je pojam granica mnogo blizi nekim kvantnim metaforama nego ove napisane/nacrtane granice koje osecamo svesno…

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s