Kolektivno Nesvesno u galaksiji, tamo daleko

Photo by Pixabay on Pexels.com

Ako prihvatimo da nase Kolektivno Nesvesno sadrzi u sebi sve nesvesne slojeve svih zivih organizama nase planete, a Jastvo (ono sa velikim J, Self, Soi) je sacinjenovo od svih Svesnih i Nesvesnih nase planete, postavlja se jedno pitanje: kada je sve pocelo?

Da li su arhetipi rodjeni sa rodjenjem zivota na nasoj Zemlji? Da li je jastvo moguce samo sa pojavom zivota? Da li je Svest (Christine Hardy bi to nazvala semantickim poljem – evo link jedne njene knjige na francuskom: https://books.google.ch/books/about/La_pr%C3%A9diction_de_Jung.html?id=BQHDtgAACAAJ&redir_esc=y u kojoj je njena teorija svesti detaljno opisana) bila tu pre nas (svih, svih nas)?

Sve i da je tako, pitanje je sta se desava na drugim svetovima, narocito veoma dalekim svetovima, u drugim delakim galaktickim klasterima. Ukoliko prihvatimo mogucnost da zivot u nekim formama postoji na egzoplanetama, nebitno od stadijuma evolucije tog zivota, da li je Kolektivno Nesvesno tog sveta i tih svetova razlicito od ove nase anime mundi? Da li je Jastvo zapravo Jastvo celog univerzuma od trentka Big Bang-a? Da li bi multivers bio razliciti po razlicitom semantickom polju/kolektivnim nesvesnim/svescu/Jastvom? Ukoliko su razliciti multiverzumi teoretski moguce uz razlicite lokalne fizicke zakone, da li je psihoidna funkcija onda sasvim izmenjena? Drugim recima, u nekom naucno-fantasticnom delu, Zemljani odavde se susrecu sa Zemljanima odnekuda – mogu li oni da komuniciraju (jezicki verovatno donekle, ali da li dele istu psihu, da li je empatija moguca?)? U kojoj meri je jezik dovoljna spona – bolje reci koja bi bila relacija jezik-transcendentalna funkcija nekog drustva? Da li nas tudje Jastvo, ukoliko ono zaista postoji kao tudje (na nekoj hipoteticnoj „zivoj“ egzoplaneti), moze transformisati (o tome ja pomalo mastam u ovoj prici na francuskom: https://livre.fnac.com/a10748310/Dragana-Favre-Entrelacs) koju neprekidno menjam prevodeci na srpski…).

Napokon, ukoliko je jedno Jastvo ovog naseg Kosmosa (od Big-Bang-a, pa do kraja sirenja i dalje), znaci li to da imamo vec negde u dubinama naseg Nesvesnog tracak onih drugih svetova?

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s