Stupnjevi razvoja trougla agresora – žrtve – spasioca

Road triangle: Lower Dinchope by Mark Hurn is licensed under CC-BY-SA 2.0

Nulti – Eden:

U Rajskom vrtu nema trzavica. Čini se da nema žrtvi, da nema agresija, da je nepotrebno biti spašen. Trougao je ignorisan. Možda i postoji, ali je nevidljiv. Nevino je i nežno, ali, zapravo, vidi se samo ono što je lepo. Moguća je patnja od strane onih van Rajskog vrta, čak i od strane stanovnika Rajskog vrta, ali to ne dopire do Svesnog.

Prvi – zmijski ujed:

Desi se okidač. Svet se umeša. Ili se umešamo u svet. Nepravda se desi. Harmonija sklizne i trougao se aktivira. Neko se povredi, a neko povredi i neko to vidi, pa želi da nešto uradi po tom pitanju. Ukoliko se sve ovo ponavlja i desi relativno rano, ponekad se zacementira u ulozi – ponekad-žrtva se identifikuje sa stalnom-žrtvom, slićno je i sa ostalima. Žrtva ne voli da je žrtva, ali oseća nepravdu te pozicije i ne menja je, jer čeka da se prepozna od strane drugih šta joj se čini. Agresor nije uvek svestan da je agresor. Žrtva-agresor je deo istog kontinuuma. Ukoliko je Agresor svesno upao u zamku i biti agresor je jedini način preživljavanja, neće biti motivisan da sklizne u žrtvu. Spasilac je najkomplikovaniji, jer je najmanje motivisan da promeni svoju ulogu. Ona je altruistična, korisna i dobro viđena od strane drugih. Takođe, spasilac ne vidi da je deo trougla koji samim postojanjem jednog ugla povlači nastajanje druga dva. drugim rečima, Spasilac da bi bio spasilac i kada nema problema nalazi žrtvu i agresora. Slično je i za druga dva entiteta.

Drugi – svet je kriv:

Trougao je nastao, mi smo se našli u ulozi i projektujemo druge dve na ostatak sveta. Ponekad su to projekcije na konkretne osobe, ponekad na društvo ili pojave. U svakom slučaju, mi smo intergrisano – celo biće koje se obojilo bojama jednog tima i vidimo oko sebe sve u spektru boja učesnika igara. Postoje i neki drugi, ali su bezbojno. Takođe, i mi imamo množda više tih trouglova aktiviranih u isto vreme, ali najčešće je jedan onaj prvi i najbolniji.

Treći – terapijski:

Ovde se neko javi na terapiju, ili se ne javi, ali ga životne okolnosti nateraju da se preispita validnost i trajanje svoje uloge i boja svog tima. Ovo može biti veliki skok u procesu individuacije, ali takođe može biti opcija nastavka penjanja po merdevinama individuacije ili ostanak, pa i potonuće u regresiju ii status kvo. Mnogima se treća faza nikada ne desi.

U trećoj fazi, počinje da se pounutrašnjava trougao. Pronalaze se delovi spasioca, žrtve i agresora u sebi. Ja se ne vidi kao intergrisani entitet koji celokupan uleteo u ulogu već kao različiti delovi sa različitim ciljevima, strategijama i načinima prilagođavanja svetu. U terapiji se polagano (i držeći za ruku terapeuta, ali bez uvlačenja njega ili nje u trougao – ukoiko se to oseti, o tme se priča otvoreno) šeta između celokupnog Ja i svih tih trouglića i delova trouglića Ja. Namera ovog postupka je da se razmrsi, osnaži, utka i ponovo isprelete (ali uz svesnost) ja sa sa svim svojim delovima.

Četvrti – jedan drukčiji vrt:

Ponovo smo na početku, ai nismo. Kada se terapija ustalila i Ja se konsolidovalo, vraća se u svet koji se više ne ignoriše. Postoje zmije, ujedi i disharmonije. trouglovi se uočavaju, anticipriaju se moguće reakcija ukoliko s epomalo sklizne, ali sveukupno vidi se šta se dešava i šta više nije neophodno za nastavak svesnog i harmoničnog života. Trouglovi postoje, ne ignorišu se, ali se ne upada u njig. Ne uzimaju se boje njegovog tima, ostaje se bezbojan iz ugla trougla, ali rajski šaren iz ugla osnaženog Ja.

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s